štvrtok 22. septembra 2016

Jesenné upratovanie

A čo vyhodiť?





Ahojte!
Jesenné upratovanie mám radšej ako to jarné. Na jar najradšej ia hodím zimné veci do perináka a rýchlo vyťahujem tie letné. Na jeseň je to už iné. Už hodnotím, čo si vezmem do školy. Čo som celé leto nenosila, ktoré plávky som mala naposledy. Tento rok som urobila trošku hĺbkovejšiu kontrolu a som rada. Jednoducho niekedy mám náladu všetko riadne vyupratovať a hlavne vyhádzať. 


Čo sa vyhadzovania týka, mám nálady. Jedna je, že nikdy nevyhodím tú krásnu krabičku, čo som dostala pred 15 rokmi od niekoho, koho si nepamätám. Druhá je, a načo mi to tu sakra zavadzia?! Pri tejto druhej som sa kriticky pozrela na moju zbierku kozmetiky. Veci na prvej foto sú tie, ktoré som vyhodila. Keď sa pozriem na tú kôpku jedná sa o veci za minimálne 50€! Čo je podľa mňa obrovská škoda. Niektoré veci som vyhadzovala, lebo som ich vypoužívala (špirála), niektoré som vyhodila pretože mi zaschli alebo sa pokazili. No a niektoré, pretože ich nepoužívam. Ako vôbec, za posledné dva roky som sa ich nedotkla. Keď som sa bližšie pozrela jednalo sa o modré tiene, Púdrové make upy, ceruzky na oči a veci, ktoré nepoužívam až tak často. Keď si začnete budovať svoju kolekciu, chcete všetko. Ale postupne si uvedomíte, že nemáte šancu všetko vypoužívať. Preto sa snažíte kupovať len veci, ktoré naozaj nosíte. Aby sa vám tam dva roky neplietli.

Čo teda vyhodiť z kozmetiky?

Všetko, čo ste viac ako pol roka nepoužili!
 Čo zmenilo farbu/konzistenciu/vôňu.
Veci po dátume spotreby si môžete nechať ale skontrolovať, či sa niečo nezmenilo.

Ďalej som vyhadzovala oblečenie a doplnky. To je asi ešte ťažšie, pretože si všetky myslíme, že to ešte niekedy ponosíme. Raz, keď príde deň D, kedy sa nám zrovna tá vec zíde.

Čo vyhodiť z oblečenia a doplnkov?

Veci, ktoré sú roztrhnuté/zožmolkované/inak zničené.
To, čo ste viac ako rok nemali. Naozaj, ak to nemáte na sebe viac ako rok, budete to niekedy nosiť? Nebudete! Presne takéto veci som dávala do krabice pre ľudí v núdzi. Moja teta pozná rodinku, ktorej tieto veci nosí a oni ich ponosia. To ma teší, pretože viem, že tie veci niesú hnusné a ja si aspoň budem môcť kúpiť niečo nové.
Spodné prádlo, ktoré je vyťahané alebo roztrhané. Toto asi nemusím komentovať.

Z doplnkov som vyhodila všetko, čo som nenosila už veľmi dlho.
Zmenila som štýl a kedysi som rada nosila plastové bižutérie. Teraz už nosím len gýčové prstene a náušnice. Čo sa do toho nehodilo, som vyhodila.

Po tomto upratovaní sa mi uvoľnila jedna priehradka v skrini, ktorú som zatiaľ nezaplnila. Už som začala hľadať veci do kapsulového šatníka, preto mi to trošku trvá.
Navyše som sa zbavila úplne asi dvoch šperkovníc, ktoré už nemusím utierať od prachu.

Kedy ste robili hĺbkové upratovanie v šatníku?
Čo vyhadzujete?
Čo nedokážete vyhodiť?


4 komentáre:

  1. presne pred tyzdnom som vyhadzala satnik knihy no proste mega upratovanie preriedenie
    galantosfun

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Ja sa na takéto niečo chystám zajtra. Najmä v šatníku, ale aj medzi kozmetikou :)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. :) Tak to ti držím palc, riadne všetko vyhádž a recykluj pri tom!

      Odstrániť