nedeľa 15. decembra 2013

Stoker neochorie

Po dvoch mesiacoch




Ahojte!
K nedeli patrí trošku relaxačný článok. Rozhodla som sa teda dať článok o tom, ako sa mi darilo s týmto projektom o mojom zdraví. 
Aby som vás uviedla prečítajte si isto tento článok. Vadil mi hlavne môj sopeľ, ktorý mám skoro celý rok a na zimu sa to len zhoršuje. Ale aj to, že bývam častejšie chorá. 

Čo som spravila pre zmenu po dvoch mesiacoch?

1. Budem sa viac hýbať - No, takže...Toto bola pravda aj nebola. Všetko záležalo od času a počasia. Niekedy som chodila behať, niekedy na dlhé prechádzky. Ale stávalo sa, že som len ráno išla do školy busom a po škole busom naspäť na intrák. Teraz som začala aspoň trochu chodiť pešo a teší ma to. Dúfam, že po skúškovom si už ale nájdem čas aj na ozajstný šport. 


z prechádzok

2. Zmením čo to v strave - Ďalší bod splnený tak na 50%. Skúsila som vyradiť mlieko, ale bolo to moc drahé a nie príliš chutné. Sójové jogurty sú naozaj hnusné a sójové mlieko drahé. Skúsila som tofu syr a ten sa celkom dal. Aspoň som však výrazne obmedzila jeho príjem. Pretože na intráku ho nekupujem a doma pijem len raz za čas.  Bielu múku som neuveriteľne obmedzila a ani som nevedela, že sa bez tohto pečiva dá v pohode žiť. Ovocie a zelenina u mňa skončili väčšinou s príchodom prvých dažďov. Pretože rajčiny a uhorky sú cez zimu hnusné a odmietam to kupovať. Jablká mi tiež moc nechutia. No skúsila som jesť mrkvu od babky a veci, ktoré sa dajú skladovať cez zimu, ako napríklad oriešky. Vylúskala som si to, čo máme doma a som spokojná. 


večera zo strúhaných jabĺk, orechov, hrozna a sušeného ovocia

Navyše som skúsila nové druhy ovocia ako hurmikaki (skvelé), avokádo (doteraz so  nevedela načo sa používa ale pomazánky z neho sú perfektné!) a z domácich som objavila červenú repu ( v šťave). Tým sa dostávame k odšťavovaniu. Skúsila som jednodňovú očistnú kúru, v ktorej som pila iba šťavu z domácich potravín. Keď hovorím domáce, myslím domáce od babky, ktorá to vypestovala. Nezvládla som celý deň, pretože okolo 18 00 mi prišlo trocha slabo, tak som to nechcela riskovať ale budúci mesiac viem, ako na to. 


Toľkoto zeleniny a ovocia na 4 l šťavy

V obchode som viac začala pozerať zloženie ale aj miesto pôvodu. Keď som v Brne nakupujem české potraviny a doma tie slovenské radšej ako poľské. Sú niekedy drahšie ale myslím si, že za to stoja. 

3. Vyskúšam alternatívu - Tak toto som splnila na 100%. Podľa rád Zuzany www.organicday.sk som používala tri esenciálne oleje. Citrónovový, eukalyptový a tymiánový. Každý bol zamierený na nejaký môj problém z dotazníku. Neodporúčam si len prečítať opis z internetu ale naozaj sa poradiť s odborníkom. Pretože si môžete spôsobiť viac škody ako úžitku. To, že sú oleje naozaj kvalitné som si potvrdila nielen tým, že sa jedná o značku Pranarôm. Ale aj tým, že keď som ich dala na aromalapu, tak ich nebolo do pár sekúnd naozaj cítiť po celej izbe. Zatiaľ čo olejček od mojej spolubývajúcej som necítila, pri všetkej snahe. Takisto sú čisto prírodné, takže nebudete spaľovať ropu. 


Tu ich máme. 


Citrus limón - Môj najobľúbenejší. Vonia krásne citrónovo (kto by to čakal). Myslím tú ozajstnú citrónovú vôňu, ktorá vás nakopne, aj keby ste mŕtvy. Je silne protizápalový a pôsobí ako prevencia proti chrípke. Odbúrava hlien a je antiinfekčný. Dávajte si pozor na fototoxicitu a naskladujte na slnku!


Eucalyptus radiata - Tento mi vonia už menej ale stále sa mi páči. Na posilnenie obličiek, na imunitu a ako prevenciu. Pomáha odstráňovať hlien z dutín a pľúc. Ak je potreba, vytrieť nosné dierky vatovými tyčinkami. 


Tymián linalool - Najmenej obľúbený. Vonia ako sušené bylinky u babky na povale. Je silne protiinfekčný a pri pretrvavajúcich problémoch, ktoré mám. 

Dajú sa použiť do aromalampy. Veľmi príjemný spôsob prevoňania izby. Masážna zmes je spôsob, ako donútiť môjho priateľa masírovať ma. Ide predsa o moje zdravie! :) Do kúpeľa si to užívam asi najviac. Keď prídem z intráku, napustím si plnú vaňu. Nalejem do pohára teplé mlieko, lyžicu medu a nakvapkám oleje. Zrelaxuje ma to a ešte k tomu mám pocit, že pomáha asi najviac. Po jednej pretancovanej noci som si myslela, že to nerozchodím. No dala som si vaňu a bolo to všetko OK. Aj napriek tomu, že ich 2 mesiace používam skoro stále minula sa mi tak jedna tretina. Odporúčam. 

V celom snažení idem pokračovať a dúfam, že sa mi bude dariť minimálne tak ako doteraz. Chorá som odvtedy bola iba raz, čo považujem za úspech.
Nejaké rady pre zdravší život? 

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára